Poštové známky na misie

MISIE Chceš pomôcť poštovou známkou?

AKO?

Koľko listov či pohľadníc ti príde za rok a končia v odpadkovom koši?

Odteraz to môže byť inač.

Aj tie najbežnejšie známky môžu pomôcť. Zbierame ich už niekoľko rokov a predávame v zahraničí a získané peniaze slúžia našim misionárom.

AKO NA TO? AKO NA TO? AKO NA TO? AKO NA TO? AKO NA TO?

Návod: Zober nožničky a začni vystrihovať – nie počkaj; nie je to až tak jednoduché; takže prečítaj si najprv nasledujúce rady:

• známky nesmú byť len ručne trhané, ale vystrihované nožnicami

• okolo známky by mal byť papierový okraj asi 0,5 - 1cm

• známka nemôže byť poškodená tým, že ju zastrihneme nožničkami

• ak máte už odlepené známky, tak zásadne ich už nenalepujte na papieriky (môžete ich poslať, použijú sa iným spôsobom)

• ak známka je priamo natlačená na obálke či lístku, tak ju nikdy nevystrihujeme! (treba použiť celú obálku či lístok)

• ak je známka opečiatkovaná pečiatkou, ktorá okrem miesta pošty, dátumu a iných poštových znakov má nejaký obrázok (kostol, portrét, symbol, zaujímavý text,...) tak ju nevystrihujeme!

• ak si neviete s niečím poradiť, či to vystrihnúť či nie a sa vám to zdá zaujímavé, tak radšej to nevystrihujte! (niekedy sa tým dajú spraviť i veľké finančné škody)

• staršie veci (viac ako 60 rokov) radšej nevystrihujeme!

A čo teraz s týmito známkami?

- informuj sa u svojho pána farára

- prípadne zašli priamo na adresu: Ján Vallo, Štefana Straku 3/3, 914 01 Trenčianska Teplá

 

 

*************

 

 

U nás na Slovensku ako pomoc misiám je veľmi rozšírené aj zbieranie poštových známok. Nakoľko už dlhšie pomáham spracovávať pre misie poštové známky (vyše 25 rokov), tak by som chcel sa s vami podeliť o skúsenosti.

V prvom rade treba pripomenúť, že poštové známky neposielame zväčša priamo našim misionárom v cudzine (tam po osobných rozhovoroch s mnohými, nevedia čo majú s nimi robiť – mnohokrát ich rozdávajú ako obrázky), ale ich spracovávame filatelisticky a potom sa predávajú hlavne v západnej Európe a peniaze z predaja sa používajú pre misionárov.

Z tohoto spôsobu pomoci potom vyplývajú i niektoré veci – hlavne to, že nie všetky známky sa použijú pre misie. Prečo? Preto, že môžeme použiť len to, čo je predajné a teda z čoho sa peniaze môžu získať.

Momentálne je predajný zvlášť tzv. známkový „skart" (to sú známky, ktoré boli použité v poštovej prevádzke - na pohľadniciach, listoch,...) a trochu i známky čisté alebo použité (odlepené) - ale len vo výbornej filatelistickej kvalite. Vôbec nie sú predajné známky filatelisticky poškodené – tie nemajú žiadnu cenu.

Chcem vás preto oboznámiť, ako by mal vyzerať známkový „skart", ktorý je najlepším predajným artiklom dnes v tejto oblasti:

- známky by mali byť vystrihnuté z listu na papieri, ktorý tvorí okolo známky ešte okraj asi 0,5 - 1 cm (ak sú malé okraje, tak sú s predajom problémy, ak sú zas veľké, tak môžeme síce ich obstrihať, no pri tom množstve, ktoré ročne spracovávame je to veľmi namáhavé a časovo náročné).

- známka nemôže byť poškodená tým, že ju zastrihneme nožničkami (také končia v koši)

- „skart" nesmie byť len ručne trhaný, ale vystrihovaný nožnicami (teda mal by mať hladké okraje)

- ak vystrihujete známku z obálky, tak zadná strana obálky musí byť odstránená (teda nemôžu byť dva papiere z obálky – ten kde je známka a zároveň druhý, ktorý je obyčajne zložením obálky spojený)

- keď odstrihujete známku z pohľadnice či listu a nemá dostatočný vonkajší okraj (to je, že je známka nalepená na okraji pohľadnice či obálky), to nie je na škodu veci – môže sa použiť do „skartu"

- ak odstrihujete známku z obálky a nemá dostatočný vonkajší okraj, nikdy sa nesnažte použiť k vytvoreniu okraja zadnú stranu obálky (že vystriete zahnuté papiere). Toto nesmie byť v „skarte" a najhoršie sa to odstraňuje (zaberá to veľmi veľa času!)

- ak máte už odlepené známky, tak zásadne ich už nenalepujte na papieriky. Takéto známky sa stávajú úplne bezcenné a končia v koši – škoda vašej námahy s nalepovaním

Možno, že si poviete, prečo to všetko píšem? Myslím si, že všetci čo sa zapájame do tejto akcie, chceme pomôcť i týmto spôsobom misiám. Chodia nám zásielky doslova z celého Slovenska a ročne pripravíme mnoho kg skartu (100-150kg). Je to enormné množstvo (v 1kg je asi 3000-4000 známok). Na misijných centrách sú mnohé zásielky nespracované, lebo je s nimi veľmi veľa práce (treba ich ešte vystrihovať, triediť,...). Ak by boli zásielky vami posielané spracované tak, ako majú byť, tak ich už len roztriedime, pobalíme a môžeme expedovať na predaj. Spracovalo by sa tak značne väčšie množstvo materiálu.

A ešte pár praktických rád:

- malé množstvá známok je neekonomické posielať poštou. Poštovné je pomerne drahé a keby ste tie peniaze na poštovné dali v zbierke na misie do kostola, tak by ste asi viac pomohli. Totižto za 1kg „skartu" je cca 15€, no mnohokrát, keď sčítame poštovné na listoch, ktoré nám prídu a naplnia ten 1kg, tak je to i 2-3krát viac! Vhodné by možno bolo pozbierať od viacerých a poslať to spoločne (možno, že ani nie poštou, ale napr. po niektorom kňazovi,...)

- neposielajte nám známky v „Doporučenej" zásielke. Je to neekonomické. Na súčastnú poštu sa môžeme spoľahnúť, že zásielka dôjde (napokon neposielame v obálke tisícové hodnoty!)

- ak máte známky odstrihnuté z obálok a tiež i známky odlepené, tak ich nemiešajte spolu (oddeľte ich napr. do rôznych obálok)

- ak je známka priamo natlačená na obálke či lístku (nie nalepená!), tak ju nikdy nevystrihujte (taká nemá žiadnu cenu), ale pošlite celú obálku či lístok (filatelisticky to vieme zhodnotiť). Vystrihnutím sa nám stáva aj to, že obálka v hodnote niekoľko euro sa stáva bezcenná

- nikdy známky z pohľadníc nestrhávajte (končia v koši – nemajú žiadnu cenu!). Ak si chcete ponechať pohľadnicu, nechajte si ju i so známkou

- ak je známka opečiatkovaná nejakou príležitostnou poštovou pečiatkou (je to pečiatka, kde je nejaký propagačný text, prípadne i obrázok), tak takéto veci tiež nevystrihujte, ale pošlite obálku či lístok celý (opäť to vieme filatelisticky zhodnotiť). Ak je pečiatka obyčajná (miesto pošty, dátum, linky,...) tak tie nie sú zaujímavé (treba vystrihnúť!)

- ak si neviete s niečím poradiť, či to vystrihnúť či nie a sa vám to zdá zaujímavé, tak radšej to pošlite celé (vystrihnutím niektorých vecí sa z celkom slušných hodnôt stali úplne bezcenné veci)

No tých rôznych poznámok už asi bolo dosť. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu pri pomáhaní misionárom i pomocou poštovej známky.

Na záver už len jedna poznámka. Nehnevajte sa, že vám niekedy neodpovedáme na listy. Jednoducho nie je to možné. Väčšina z nás túto prácu pre misie robí len vo svojom voľnom čase a často doslova v noci a tak na odpovede už potom ozaj neostáva čas.

Verím, že spoločnými silami bude možné zintenzívniť i túto činnosť pre misie a misiám i takto troškou pomôcť. Veď práve z malých vecí môže vznikať veľké dielo.

Ján Vallo, farár v Trenčianskej Teplej